Zdraví

Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení

Říká se jim souhrnně zelené potraviny protože obsahují rostlinné barvivo chlorofyl, které má příznivý vliv na léčbu mnoha onemocnění. Mluvíme především o chudokrevnosti, potížích s pokožkou jako je lupénka, akné či ekzémy. Tyto potraviny podporují správné fungování trávicího systému a hlavně chrání před civilizačními nemocemi, jako jsou diabetes, rakovina či obezita. Chlorofyl si můžeme naordinovat hned v několika formách.

Zelené potraviny mají co nabídnout. Jsou zdrojem velkého množství vitaminů, minerálních látek a aminokyselin, dále antioxidantů, bílkovin, stopových prvků atd. Mezi zelené potraviny řadíme mladý ječmen, spirulinu, mladou pšenici, chlorellu, výhonky vojtěšky.

Zelený ječmen

Často dostupný ve formě prášku, který se rozpustí ve vodě a pije hlavně ráno. Obsahuje vlákninu, více než 20 aktivních enzymů, chlorofyl, spektrum vitaminů a minerálů, rostlinné bílkoviny a aminokyseliny. Mladý ječmen je důležitý zejména pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, vitaminů C, E, B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu.

  • Využití: Díky obsahu bílkovin a vlákniny má vysokou sytivost, a proto je výborným doplňkem při dietách a obezitě. Enzymy slouží k nastartování detoxikace. Mladý ječmen zvyšuje obranyschopnost pokožky vůči negativnímu záření, zpomaluje stárnutí buněk, snižuje riziko civilizačních nemocí a příznivě působí na hormonální systém. Využívá se i při psychickém vypětí a stresu a také redukuje tělesný pach. Vysokému obsahu železa a chlorofylu vděčí za schopnost zabraňovat tvorbě trombů a zvyšuje elasticitu cév.

Chlorella vulgaris

Obsahuje až 60 % kvalitních bílkovin a především chlorofyl, jehož je Chlorella nejbohatším přírodním zdrojem. Dále obsahuje vitamin C, B12, karotenoidy, minerály, aminokyseliny, vlákninu a také výjimečný Chlorella růstový faktor podporující buněčnou regeneraci a hojení.

  • Využití: Vyrovnává pH v trávicím traktu čímž se zvyšuje vstřebání důležitých látek přijímaných z potravy, čistí trávicí trakt – hlavně střeva od usazenin, zlepšuje peristaltiku. Celkově působí na regeneraci buněk, má omlazující účinek a přispívá ke snížení kyselého pH v organizmu. Používá se k vylepšení vzhledu pokožky při kožních obtížích (alergie, ekzémy, lupénka anebo kosmetická celulitida), má antibakteriální a antivirové účinky. Vhodná pro diabetiky, lidi s vysokým cholesterolem, lidi s předčasným stárnutím a oslabenou imunitou. Její užívání se doporučuje k prevenci rakoviny.

Spirulina

Jednobuněčná modrozelená řasa je velmi náročná na čisté prostředí. Je bohatým zdrojem rostlinných a lehce zpracovatelných bílkovin, zeleného barviva chlorofylu a také modrého barviva fotocyanin, které zlepšují odolnost buněk vůči UV záření a také při chemoterapii. Podobně jako Aloe vera obsahuje významné množství enzymu superoxid dismutáza a glutation, které neutralizují volné radikály. Další významné prvky, které najdeme ve Spirulině, jsou železo v chelátové formě, vápník, zinek, draslík a hořčík. Je také bohatá na antioxidanty, beta-karoten, vitaminy skupiny B, esenciální mastné kyseliny a vzácnou kyselinu V-linolenovou (podporuje tvorbu hormonu prostaglandinu).

  • Využití: Úspěšně bojuje s nadváhou, protože snižuje chuť na sladké, reguluje krevní cukr, snižuje vysoký tlak a je vhodná pro lidi s vysokým cholesterolem. Je velmi vhodná pro osoby s nadměrnou psychickou anebo fyzickou zátěží, kdy podporuje výkonnost a odstraňuje únavu. Je vhodná při potížích se štítnou žlázou, významně čistí a detoxikuje organizmus.

Vojtěška (Vojtěška Alfalfa)

Zelený nápoj z mladých výhonků vojtěšky pomáhá při všech onemocněních způsobených překyselením organizmu. Obsahuje až 40% bílkovin, což je v celém spektru potravin nejvíc včetně masa. Dále je bohatá na vitaminy A, E, D, K a vitamin B6 – pyridoxin, řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.

  • Využití: Má významné anti-aging vlastnosti a podporuje celkovou regeneraci buněk. Působí na pH organizmu, neutralizuje překyselení a tím odstraňuje trávicí obtíže, pomáhá při bolestech hlavy, kloubních potížích (zmírňuje záněty) a kožních nemocích. Je výborná pro doplnění fyzické síly a při vyčerpání, neutralizuje žaludeční šťávy, potlačuje akutní i chronické záněty močových cest včetně prostaty. Vojtěška je vhodná pro diabetiky, zklidňuje žaludeční trakt, detoxikuje a je výborná při onemocnění dnou – eliminuje hladinu kyseliny močové v organizmu.

Mladá pšenice

Obsahuje antioxidanty, vitamíny (hlavně vysoký obsah vitaminu B12), minerály, aminokyseliny, aktivní enzymy, bioflavonoidy, chlorofyl a jiné fytonutrienty jenž přispívají ke správnému buněčnému metabolizmu.

  • Využití: Mladá pšenice je velmi vhodná pro lidi s trávicími obtížemi, jako jsou akutní gastritida, zánět žaludku, střev, žaludeční vředy a pálení žáhy. Posiluje imunitu, zlepšuje střevní peristaltiku a příznivě ovlivňuje buněčný metabolizmus. To ocení hlavně lidé s projevy celulitidy a kožními obtížemi. Zvyšuje hladinu hemoglobinu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Dodává energii, pomáhá při civilizačních nemocích, neutralizuje volné radikály. Je také vhodná při rýmě a nemocech dýchacího ústrojí.

Zapamatujte si:

Vhodným obdobím pro užívání zelených potravin je leden a únor, kdy pociťujeme vyčerpání organizmu, nesnesitelnou únavu a naše imunita těžko odolává všude přítomným virům a bakteriím. Jako součást očistné kúry je můžeme pít anebo užívat ve formě tablet. Začít s jejich užíváním však můžeme kdykoli a pokaždé to naše tělo ocení viditelnými výsledky. Vzájemná kombinace zelených potravin se už nedoporučuje. Při jejich užívání zvyšte pitný režim, pijte nejlépe čistou vodu v množství alespoň 2 – 3 litry vody.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *