Služby, Zprávy

Jaké víno podávat k masu? Udělejte si v tom konečně jasno

Není pochyb o tom, že víno patří mezi vhodné doplňky k masu a nemělo by rozhodně chybět na žádné hostině, kde se podává masový pokrm. Vybrat správný druh vína však může být někdy pěkný oříšek. Víno je třeba vybírat vždy s ohledem na podávaný druh masa tak, aby se jejich chutě vzájemně doplňovaly a zároveň netloukly. Chcete-li se vyvarovat nějakého faux pas, že byste zvolili nesprávný druh vína, pak čtěte dál.  Vybrat správný druh vína k jídlu může být někdy umění, stačí se však držet několika základních pravidel, se kterými se téměř nespletete.

Kdy zvolit bílé víno?

Máte-li v oblibě bílá vína, tak není nic jednoduššího než jim přizpůsobit menu své hostiny. Bílá vína jsou podle obecné zásady vhodná především k bílým druhům masa. Chuť bílého vína se proto výborně snoubí s rybami, sushi, mořskými plody, drůbeží či telecím. Pro výběr konkrétního druhu vína pak záleží především na úpravě masa. Jemné pokrmy doplňujeme zejména lehkými suchými víny, jako je například Veltlínské zelené. Ke smaženým pokrmům pak volíme plnější suché víno, například Ryzlink rýnský či Chardonnay. Bílá vína lze často zaměnit i za růžová vína, pokud je máte v oblibě.

Kdy dát přednost červenému vínu?

Červená vína se naopak hodí k červeným či tmavým druhům masa, vždy je však také třeba zvážit konkrétní úpravu masa. U červených vín je dobré držet se pravidla, že čím je těžší úprava či tmavší masa, tím je vhodnější zvolit vyzrálejší červené víno. Při těžší úpravě masa je ideální například Svatovavřinecké. Tučné maso je pak ideální doplnit s mladšími druhy vín s vyšším obsahem tříslovin, dobrou volbou je oblíbený Cabernet Sauvignon. Červená vína také volíme v případě více kořeněného masa, doplní se tak jeho chuť.

 

Kvalita vína je určující

Kromě obecné zásady, že k bílému masu se hodí bílá vína a k tmavým a kořeněným pokrmům naopak červená vína, také neopomeňte to nejdůležitější – tím je kvalita vína. Při výběru vhodného vína k masu se kromě barvy vína je třeba vždy zaměřit také na jeho kvalitu, jelikož nekvalitní víno by chuť vašeho jídla spíše pokazilo, než vhodně doplňovalo. Kvalitní vína poznáte především podle etikety. Pokud se však v etiketách příliš nevyznáte, tak jistotou jsou e-shopy, které se zaměřují na prodej vybraných druhů vín. Takovým e-shopem je 1er.cz, kde vám s výběrem dokonce poradí. Vybrané druhy vín můžete ochutnat i v jejich restauraci v centru Prahy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *