Jako pálení žáhy označujeme kyselý pocit v hrdle. Setkal se s ním asi každý z nás, nejčastěji po nepřiměřené konzumaci jídla či konzumaci jídla nevhodného. Co vám s tímto nepříjemným problémem může pomoci? A existuje nějaké účinné přírodní řešení?
Příčiny pálení žáhy
Pálení žáhy je způsobeno nesprávným fungováním svěrače mezi žaludkem a jícnem. Ten se otevírá a ze žaludku se tak do jícnu dostávají žaludeční kyseliny. Jejich přítomnost zde se projevuje nepříjemným pálením, bolestí, kyselým pocitem v hrdle i dutině ústní či říháním. Příčinou pálení žáhy je nejčastěji špatná strava, zejména větší množství smažených, příliš mastných či výrazně kořeněných jídel. Pálení žáhy způsobuje ale také nadměrná konzumace kávy, kofeinových nápojů, nebo alkoholu. Tento nepříjemný pocit je mnohdy spojován také se stresem, jsou jím ohroženi zejména lidé trpící obezitou a v některých případech se může jednat i o vrozené onemocnění. Ženám v době těhotenství způsobuje pálení žáhy zvětšující se bříško, které tlačí na oblast jícnu a žaludku, či vyšší produkce hormonů zpomalujících trávení.
Jak si od pálení žáhy pomoci?
Vzhledem k příčinám je vhodné, pokud vás pálení žáhy pravidelně a často trápí, vyvarovat se rizikovým pokrmům. Omezte také příjem soli či hodně slaných jídel, mléčných produktů a kyselých potravin jako jsou některé druhy ovoce, zejména citrusy. Výrazně snižte také příjem alkoholických či kolových nápojů a kávy. Dejte přednost spíše lehkým a nesmaženým jídlům. Doporučuje se také nelehat si alespoň 3 hodiny po jídle. Konzumujte malé porce, jezte pomalu a jídlo pořádně rozžvýkejte. První pomoc při pálení žáhy je sklenice teplé vody, někomu pomáhají také mandle. Z bylinných čajů by vám mohl pomoci fenyklový či anýzový. A velmi účinným přírodním řešením je také chioská masticha.
První pomoc z přírody – Chioská masticha
Babských rad, jak si pomoci při pálení žáhy, je opravdu mnoho. Každému z nás ale funguje něco jiného a univerzální řešení jakoby neexistovalo. To však už dávno není pravda. Velmi účinným pomocníkem je totiž čistě přírodní chioská masticha. Jedná se pryskyřici obsahující přes 80 léčivých látek. Masticha se používá při léčbě střevních a žaludečních potíží a protože jde o ryze přírodní produkt, nemá její užívání žádné vedlejší účinky. Chioská masticha navíc pomáhá i při infekci bakterií Helikobakter pylori, což může být další příčina častého pálení žáhy. Masticha uklidňuje a uzdravuje žaludeční prostředí a přispívá k jeho lepší kondici.