Bydlení

Jaké si vybrat na terasu zastřešení?

Postavit si terasu u svého obydlí je rozhodně krok správným směrem. Díky tomu je možné používat venkovní prostory k rozjímání, jídlu či venkovním večírkům většinu měsíců v roce. Samozřejmě to platí pouze za předpokladu, že se terasa dostatečně zastřeší.

Levné nerovná se dobré

Jsme Češi, a proto se na všem snažíme ušetřit. Ne vždy se jedná o dobrý nápad. Příkladem budiž zfušované nepříliš funkční střechy na českých zahradách, které nejenže nevypadají kdovíjak reprezentativně, ale zároveň jsou velmi křehké. Často tato provizorní řešení odnese první silnější vítr.

Už jen proto je výhodnější příliš na střeše nešetřit a koupit si něco pořádného. Dobrým zastřešením terasy může být kupříkladu pergola. Jedná se o tradiční zahradní konstrukci, která se používala již ve starověku, tehdy ještě bez střechy.

Dřevo je klasika

Vybrat si vhodnou pergolu není zase tak jednoduché, jak by se mohlo zprvu jevit. Hodně lidí tápe hlavně u materiálu. Dnes se už totiž pergoly nevyrábí pouze ze dřeva, nýbrž i z celé řady kovů. Nejčastěji se k tomuto účelu používá hliník.

Ten má oproti své konkurenci výhodu hlavně v tom, že je prakticky bezúdržbový a zcela imunní vůči klimatickým jevům. Na druhou stranu však nejsou hliníkové stavby ideální volbou pro majitele tradičních českých zahrádek, jež jsou často velmi rustikální. Do takovéhoto prostředí se hodí spíše dřevo.

Konstrukce z tohoto přírodního materiály navíc dobře ladí se svým okolím, například s tradičními či moderními dřevěnými ploty.

Jednoduchá montáž

V současnosti se pergoly vyrábějí hlavně ve formě prefabrikovaných stavebnic. Jednak se tím ušetří dost času, jednak je to i levnější. Výhodou také je, že tyto stavebnice mohou smontovat i naprostí laici, pokud k tomu dostanou patřičný návod.

Zákazníci samozřejmě stále mohou nechat montáž na dodavateli, avšak musí se smířit s příplatkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *